woensdag, juni 19, 2013

genieten

Het is deze maand 4 jaar geleden dat ik ontdekte dat ik baarmoederhalskanker had. In augustus en september 2009 ben ik behandeld en sinds oktober 2009 weet ik dat de kanker uit mijn lijf is. Het heeft best een flinke tijd geduurd voordat ik er lichamelijk weer een beetje bovenop was. De gelijktijdige chemo en bestraling vielen niet mee en nog steeds kampt mijn lijf met de gevolgen van vooral de bestraling.
Om er lichamelijk en geestelijk weer zo snel mogelijk bovenop te komen heb ik deelgenomen aan het programma Herstel en Balans. Het was een mooie stok achter de deur om te sporten, maar bovenal heeft het me geestelijk erg geholpen. Ik vond het erg moeilijk te accepteren dat mijn lijf me zo in de steek had gelaten en vond het moeilijk om erop te vertrouwen dat het goed zou blijven gaan.

Ik ben toen in aanraking gekomen met Mindfullnes en heb geleerd om te proberen van het moment te genieten. Genieten van de dingen die je doet en de dingen die je doet met volle aandacht doen... en niet teveel nadenken over de dag van morgen. Het heeft mij heel erg geholpen om dingen los te laten en om te waarderen wat ik wél had (en kon) En ik had me voorgenomen om deze manier van denken vol te houden. Het relativeert namelijk enorm en ik werd er een stuk relaxter van!

Helaas ben ik dat gevoel in de afgelopen 4 jaar toch wel een beetje kwijtgeraakt. De angst voor terugkeer van de kanker werd minder, mijn kinderen gingen puberen, het gewone leven ging weer zijn gangetje en voor ik het wist ging ik weer mee in de flow van alledag.

Totdat ik een paar weken geleden last kreeg van mijn blaas. De angst dat het kanker zou zijn sloeg in volle hevigheid toe. Het duurde even voor ik wist dat het loos alarm was en dat mijn klachten toch nog het gevolg zijn van de bestraling. Deze onzekere periode heeft me weer aan het denken gezet. Ik heb veel teruggedacht aan de sessies van Herstel en Balans en hoe mij dit toen geholpen heeft om alles voor mezelf op een rijtje te krijgen. En ik realiseerde me dat ik wil genieten van het leven. Stel dat de kanker toch ooit ergens terug komt, dan wil ik terug kunnen kijken op een leven waarin ik met volle teugen heb genoten!

Dus deze zomer ga ik volop genieten. Genieten van mijn puberende kinderen, genieten van de warmte, genieten van onze vakantie aan de spaanse kust en bovenal genieten van het leven!

En om deze blogpost met iets luchtigs te eindigen, hierbij 2 kaartjes die ik een tijdje terug heb gemaakt.... want ik kan ook ontzettend genieten van creatief bezig zijn! 
 
 
XXXM

2 opmerkingen:

MadeByMaly zei

Genieten...dat is momenteel ook mijn motto. In 2002 heb ik de ziekte van lyme opgelopen. Helaas werd dit toen niet herkend door de testen en heb ik dus ook geen antibiotica gehad. Alles ging ok tot in 2008, het jaar waarin ik doodziek werd...burnout, zeiden de doktoren. Echt niet, zei ik...ik blijf net zo lang zoeken tot ik de oorzaak heb. Nog steeds wezen de testen niets aan tot ik uiteindelijk bij de lympoli in apeldoorn terechtkwam. Daar werd de diagnose gesteld. En dan moet je er mee leven leren. Net als jij heb ik hulp gezocht, ik in de vorm van een coach die me heeft leren genieten en me heeft geleerd dingen los te laten en niet te piekeren over de toekomst. Hierdoor sta ik zoveel fijner in het leven...ik herken zoveel in jou verhaal en gun je vele vele genietmomenten toe.

Groetjes, marianne

heidi zei

Zo is dat Moniek, alles gaat al zo snel dat het bijna een must is om te genieten van de kleine dingetjes en ze voor altijd op te slaan. Zodat we ze later nog eens en nog eens kunnen teruglezen en beleven. Je bent een knokker, en daarom is het goed je weer op te laden met mindfulnes en creatieve flow...heerlijk toch, om de tijd even te vergeten en op te gaan in het nu!