vrijdag, januari 25, 2008

Letters uitknippen.........

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik het uitknippen van mijn letters nu precies aanpak en hoe ik ze zo mooi uitgeknipt krijg. Ik zal proberen om het hier uit te leggen.....

Ik bezit geen Cricut of Silhouette om grote letters mee te maken (de laatste staat wel op mijn verlanglijstje, maar JP leest mijn blog niet en zelf zou ik nooit zoveel geld hieraan uit willen geven ;) dus ik denk niet dat-ie er ooit komt, voorlopig blijf ik nog wel even knippen, vrees ik!) maar ik houd wel heel erg van een titel met grote letters op mijn layouts. De enige manier om er dan toch aan te komen is het zelf uitknippen.

Het is echt niet moeilijk, maar het vergt wel wat oefening. Het gezegde: oefening baart kunst, is écht van toepassing! En ik moet eerlijk toegeven dat ik al heel wat oefening gehad heb. In mijn puberjaren heb ik namelijk heel wat plaatjes uit mijn moeders Libelle en Margriet geknipt, die dan in mijn agenda werden geplakt. Ik vond en vind het uitknippen van plaatjes of letters heerlijk ontspannend werk. Je moet het niet even snel willen doen, maar er gewoon eventjes goed voor gaan zitten.

Allereerst heb je een heel klein schaartje nodig. Ik gebruik altijd een 3D-schaartje. Met een grote(re) schaar lukt het echt niet!

Wanneer je een letter uit wilt knippen, begin dan √°ltijd met het binnenste van de letters a,e,b,d,g etc. Als je pas het binnenste uit gaat knippen als je de buitenste lijnen van de letter al hebt gedaan, dan heb je grote kans dat je letter scheurt.

De rechte lijnen knip ik niet, maar snijd ik met een snijmesje en lineaal. Ook de rechte hoeken snijd ik aan beide zijden met een mesje zodat je een mooie strakke hoek krijgt. Met een mesje krijg je namelijk altijd een rechtere lijn dan met het knippen!

En tot slot, wanneer je knipt, maak kleine knipjes en beweeg je linkerhand (als je rechts bent!)waarin je het papier vasthoudt, de hand met je schaartje blijft steeds min of meer in dezelfde positie......

Begin met een niet al te ingewikkeld of rond lettertype om een beetje te oefenen. Arial of Impact (hierboven gebruikt) zijn redelijk gemakkelijke lettertypes om mee te beginnen.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is en ik hoop veel layouts te zien met handgeknipte letters ;)

XXXM
3 opmerkingen:

Annemieke Keijzer zei

Ik vind het zoooo knap hoe je letters zo schitterend geknipt krijgt.

Enne ik zal een anoniem briefje in jullie brievenbus stoppen....wie weet kun je dan binnenkort spelen met een Silhouette :-)

Groetjes,
Miek

Mireille zei

ik vind je letters prachtig en ik zal duimen voor zo een mooi apparaat.. dat het maar uit de lucht mag vallen

Lietje zei

Moniek bedankt ;)
kortom: oefening baart kunst = blijven proberen dus.
Maar jah, het geduld he ;)